25 December 2009

Hypocrite.


You act like you are everybody's best friend while you actually bull shitting behind them.
I wish you will have never ending happiness in hell.

23 December 2009

Latihan Menembak Tahunan di Kem Syed Sirajuddin Gemas 2009

AMARAN!
Entri ini adalah entri terpanjang. Sesiapa yang tidak berminat dengan unsur2 askar disarankan agar tidak menyambung pembacaan.

Ketua Jurulatih: Mej. Mohd Johan Juan Bin Abdullah (3001471)
Pegawai Latih : Kapt. Razali Bin Md Daud (3008862)
Jurulatih :
1078796 PW 2 Abd Aziz bin Dis
1092495 Sjn Zamri bin Ahmad
1088318 Kpl A. Aziz bin A. Rahim

LATIHAN MENEMBAK TAHUNAN PERINGKAT INTERMEDIATE PALAPES UPM 2009 (Marksman Sasaranku)

Tempat: Lapang Sasar Kem Syed Sirajuddin Gemas, Negeri Sembilan
Tarikh : 17 November 2009-21 November 2009

16 November 2009
Semua Pegawai Kadet Peringkat Intermediate melapor diri di PALAPES UPM. Rowcall pada 2130H. Semua Pegawai Kadet Peringkat Intermediate akan menjadi pasukan pendahuluan ke Kem Syed Sirajuddin, Gemas. Dalam hati aku masa tu, bersyukur. Sebab? Takkan sempat nak ada PT di malam hari untuk Latihan Menembak kali ni. (^_^)

17 November 2009
Bangun pada 0545H. Macam haram. Malam tu tidur lewat, packing (packing la sangat. Sumbat je sebenarnye.) Mata aku hampir tak boleh bukak. Dah la seminggu cuti hari-hari bangun lewat kat rumah. Tapi digagahkan jugak la bangun. Sambung sumbat-sumbat barang dalam pack, rowcall pada 0630H.

Pada 0800H, semua Intermediate bertolak menaiki bas ke Gemas. 2 buah bas dan diikuti 1 3 tan. Malang bagi aku sebab Encik RSM naik bas aku. Menangis semua sekali sebab tak dapat tidur. Kalau sorang tidur, orang yang ditugaskan untuk jaga orang tak bagi tidur tu akan dapat squad jump 100x. Kalau buat dan2 dalam bas, 100x, kalau hutang 1000x. Pengsan. Tapi akhirnya setelah sampai ke Gemencheh, Encik RSM berlembut hati bagi kita orang semua sekali tidur. Fuh. Lega gile!

Sampai di kem, hantar senjata, bahagikan bilik, bersihkan bilik dan makan malam. Tak banyak yang dilakukan pada hari first day sampai. Tapi makanan semua kami fitique sendiri. PK kena pegi lapang sasar untuk persiapan menembak pada esok hari.

18 Disember 2009
Inter merasmikan Latihan Menembak Tahunan Di Lapang Sasar Elektronik dan Galeri dengan peluru sebanyak 85 butir seorang. 5 butir pelarasan, 40 butir pada jarak 100m, 40 butir pada jarak 200m. 40 butir 100m-20 aku tertembak sasaran lain. Cuma masuk 18 je dari 20. Sengal gile. Jarak 200m lagi la tak kena lansung. Dah tenang elok2, time nak tembak je target tak nampak. Marksman haram jadah colour hijau sama dengan rumput kat belakang. Bila tenang, sekejap timbul, sekejap tenggelam. Hahaha. Lawak. Lawak.

Kami menembak sepanjang pagi. Semua sekali 4 details. Beberapa orang dari kami yang didetailkan untuk Fitique makan tengah hari menjadi ahli detail ke 4 menembak selepas makan tengah hari. Nasib kami baik. Cuaca mendung. Kurang la kesan terbakar kat muka masing-masing.

Tengah hari-Senior dan Junior sampai. Giliran Junior menembak selepas makan tengahari. Hujan rintik-rintik mulai turun. Tapi Junior tetap berbaris dengan mantapnya. Sebaik saja mereka berada di tengah lapang sasar, rintik-rintik bertukar menjadi curahan air dari langit. Basah lencun Junior semua sekali. Aku hanya menyaksikan dari tempat pemerhati. Separuh dari Intermediate clearkan tempat makan manakala separuh lagi berhujanan bersama Junior untuk fitique peluru. Tapi diorang duduk bawah khemah. Walau bagaimana pun tetap basah jugak. Junior dah macam tikus mondok. Disebabkan hujan yang tak lansung menunjukkan tanda2 nak berhenti, Junior diarahkan balik ke tempat pemerhati. Setengah jam kemudian, cuaca kembali tenang dan latihan menembak peringkat Junior diteruskan. Kesian diorang kesejukan dalam kelumpuran.

Aku balik awal hari ni. Sebab Inter yang duduk kat tempat pemerhati tu semua RSM suruh balik. Ye la kan. Duduk situ bukan ada buat ape pun. Balik tu, mandi n rest la kejap. Malam ade rowcall. Ingatkan okay je semua dan boleh tidur awal. Sangkaan aku meleset sama sekali. Masa rowcall tu Kapten Haikal mengamuk. Sebab ada Junior tertinggalkan beg dia kat Lapang Sasar. Dalam tu ada hard disk, GPS, dan macam2 lagi la. Anggaran ada dalam beribu jugak benda kat dalam tu. Maka mendapatlah kami habuan untuk latihan kali ni. Awal mula pertama mula, melutut atas tar, tangan atas tengkuk. Dah la aku bawak track suit yang paling nipis. Sebab nak ringan bag pack kononya. Memang padan muka la. Merah jugak la lutut lepas tu. Lepas melutut tukar pulak Squad jump, Front Support Knuckle, Star Jump, Sit Up, Side roll. Knuckle change, palm change. Memang macam ****. Agak lengkap jugak la kena malam tu. Ketiga-tiga peringkat sekali. Semua pun layan je. Sambil melampiaskan makian di dalam hati. Kui3.

19 Disember 2009
Hari ni hari menembak Junior (sambung yang semalam) dan Senior. Malang bagi aku yang balik awal semalam, hari ni kene pegi Lapang Sasar fitique peluru. Vavis. Aku rela join diorang duduk dalam hujan semalam dari pegi Lapang Sasar lagi hari ni. Semua inter yang lain PT berfoye2 bersama staf kat kem dan berjalan-jalan menaiki bas ke Penama. Jelous bai. Siyut betol. Tapi fitique kat Lapang Sasar tak penat pun. Duduk bawah khemah pasang peluru, kene marah sket oleh Kapten "kesayangan", borak2 dan menuang. Hehe.

Sebenarnya menembak ni kira markah. Setiap Pegawai Kadet mewakili kompeni masing-masing(kecuali Peringkat Junior). Keputusannya adalah:

Tempat Pertama : Laksamana-Merah (Kompeni aku!)
Tempat Kedua : Kastria-Hijau
Tempat Ketiga : Sakti-Biru
Tempat KeEmpat : Wira-Kuning

Pertandingan menembak antara kompeni melawan kumpulan pegawai latih+staf juga diadakan hari ini. Semua kompeni lingkup. Cuma Kompeni Kastria je yang berjaya mendapat tempat. Tempat ke3. Disebelah petang, Pegawai Kadet Peringkat Intermediate dan Senior berpeluang menembak menggunakan senjata bantuan. Intermediate berpeluang menggunakan LMG manakala senior menembak GPMG. Junior hanya menjadi penonton. Gile best bunyi GPMG. Aku antara orang yang last untuk menembak LMG. Cuak dowh. Yang terdahulu ada yang mulut berdarah la. Hentakan dia boleh tahan kuat. Aku tak tau aku tembak ape. Aku main tembak je asalkan berbunyi. Hahaha. Tak tenang pun sebab takut kene muka. Kang bengkak tak pasal je. Tak nak aku. Selesai menembak, balik dan rest. Habis untuk hari ini.

20 Disember 2009
Kesemua peringkat bersemangat hari ini. Sebab? Nak balik UPM. Yeay! Untuk hari terakhir ni, Intermediate akan menembak M203 dan Senior akan menembak Mortar. Hari ni Senior agak kurang bernasib baik sebab diorang salah bawak peluru. Peluru tu sebenarnya untuk tembakan waktu malam. Tapi nak buat macam mana. Dah terbawak. Guna je la. Pelik je pakai peluru bercahaya segala di siang hari.

Bagi Inter, sorang dapat merasa 3x menggunakan bom(pelulru M203). Cuak! Kali pertama aku tembak ok je. Kali ke 2, aku tertembak depan sangat. Kene jerit kat staf mane tah. Dia cakap
"Suraya! Ape kau tembak tu! Kau tembak b*** ke!!!"
Hahahaha. Sebenarnya aku main belasah jer tembak. Ada di antara Inter yang telah meranapkan senjata M203 tu sebab tak pam cepat2 lepas tembak. Ada jugak beberapa senjata yang rosak. Ganas2 betol kami ni. Hik2. Tapi ape2 pun, tak sabar nak habiskan sesi hari ni sebab lepas balik UPM, boleh balik rumah. Yeay!

On the way balik UPM, aku 1 bas dengan Encik Aziz, Staf Zamri(yang comei), dan Staf Aziz. Semua pakat karaoke sampai hilang suara. Petang sampai di UPM, pulang senjata.

21 Disember 2009
Hari ni pentadbiran mengikut peringkat. Cuci senjata, kemas Markas Tentera (MT) dan bersihkan kawasan sekeliling. Pada 1500H kami dibenarkan pulang untuk bercuti! Cuti Hari Raya Aidil Adha. Yeay! Balik kampung...OoO...Balik Kampung...

*Gambar akan diupload kemudian*

02 December 2009

Say No More...




Sony Ericsson Midland-RM2499.
(T_T)

29 November 2009

Quote Of The Year.

When two backstabbers collide, lets watch who will bleed more.

*Wink*

11 November 2009

Chenta Ati Saye...

Korang tau ke 9 November Hari ATM? Aku tak tau dan tak pernah ambik tau. Aku tau pun sebab Popeye kene kawad dekat Sungai Besi. Punyela heaven. Popeye in KL! Yeah! Boleh kata every day aku pi menempel kat Kem Sungai Besi tu. Minum sama-sama, keluar malam sama-sama. Sampai sanggup tak balik rumah masa gap paper. Kalau tak tu, habis paper je chaboot la. Jangan harap nampak muka aku kat UPM ni. Hehe

Ni first time aku jumpe Popeye time dia pakai uniform color biru, siap dengan drill boot. Kacak. Kacak. (Ape kes puji boyfriend sendiri). Lantak pi orang nak cakap ape. Tapi siyes la tengok beliau begitu hati ini lagi terpaut. Walaupun Popeye tak macam zaman-zaman beliau kadet dulu, tapi tehtap suke jugak. Well, sekarang dia dah ada pewot cikit. Kes3.




Baju nak gediks same jugak biru. Hak2. Tapi Popeye tak masuk kawad pun. Sebab dia demam, kene hujan a day before hari kejadian. So dia leh duduk kat aku sama-sama tengok bunga api. Hiks. Best. Best.

Tak pernah2 seumur hidup aku pegi Hari ATM. Best sebab aku memang suka tengok orang kawad+pakai uniform. Smart gile aa. Semua ada. Darat+laut+udara. Dapatla cuci mata. Nges3. Tapi aku dah kene warning awal-awal dengan Popeye. Jangan nak gatai cakap-cakap dengan lelaki lain. Plus, dia ade je kat sebelah aku every now and then. So, tak de chance la nak usha2 orang lain. Hahaha. Saye suke bila kamo jelous, Babe. Best amat. Wink* Wink*

Lagu-lagu yang band diorang mainkan pun suma lagu yang aku tahu. Tapi yang tak bestnye malam tu hujan. Kesian askar-askar tu. Berkawad la jugak dalam hujan tu. Tapi nak buat macam mana kan. Sedia berkorban katenyer. Event ni dibuat malam. Jadi, tak ramai yang datang. Katenyer untuk ATM dan family terdekat je. Macam tak berapa nak diwar2kan jugak la.

Malam tu, baru aku tahu pegawai kawad guna pistol. Selama ni aku ingat diorang guna pedang je. Ape tah nama pistol tu. Popeye ade cakap, tapi luposlah. LLP pulak kawad pakai Styer. Ringan jugak la beban kat bahu. Alangkah bagusnya kalau tauliah PALAPES nanti pun guna styer. Tak payah nak hangkut M16 yang berat amat tu ke hulu ke hilir.

Abis event tu, aku dan kawan-kawan pegi dinner kat Mapley Sungai Besi. Lepas tu, kami decide nak overnight. Popeye yang sakit-sakit tu pun nak join sekali. So, pegi ambik Popeye kat Transit Jalan Semarak before pegi movie. Selesa giler tempat Popeye stay. Siap ada aircond segals. Macam apartment la.

Dah ambik Popeye, macam biasa la berebut dua-dua tanak drive dan last2 Popeye kene drive jugak la kan. Mestila dia yang mengalah. Hahaha. Next, gi tengok late night movie kat Pavilion. Yang bestnye Valet parking tak de orang jaga. Dapat la kami parking free malam tu. Kalau tak melayang jugak RM8. Kami tengok cerita Phobia. Best. Best. Terjerit-jerit la jugak masa tengok tu. Hehe.

Lepas movie, gi Old Town White Coffee Cheras. Mane lagi nak melepak, kan? Tu je la port favourite aku dengan kawan-kawan. Lepak sana sampai pukul 6 sebab gate kolej UPM bukak after 6. Then, hantar Popeye gi transit balik sebab pagi tu dia dah nak gerak balik ke Lumut. Punyela ngantuk masa drive dari Jalan Semarak ke UPM tu. Adoiyai. Tak leh blah. Mujur la tak berlaku pape. Huhu.


The whole night sangat best. Popeye is so sweet. Masih macam dulu-dulu. Even tak sihat, willing nak keluar dengan aku dan kawan-kawan. We both was very happy. Tak sabar nak tunggu bulan depan untuk jumpa Popeye lagi. (^_^)

24 October 2009

Blog Yang Bersawang.

Lama aku tak post entri. Sebab? Kehidupan realiti lebih menarik dari apa yang ada kat sini. (senyum). Lepas ni pun tak de cerita pasal Wan dah. Sebab? Wan dah balik duduk kat kampung. Semua orang dah tak willing nak jaga dia. Adoiyai.

Akhir-akhir ni, aku sibuk mengukur keluasan shopping mall dengan Qilah. Pergi Mid, The Curve, Sunway Pyramid, Alamanda(dah macam rumah ke 2), Mines (rumah ke 3) dan Mid Valley Megamall tak lupe jugak The Garden. Kita orang jugak makan tah kat mana2. Sebab bosan gila kedai makan area2 UPM tu. Especially Serdang. Sampai dah tak tau nak makan apa. Kita orang gi makan kat Saba'-Cyberjaya. Nasi Beriani dia memang tip top+waiter dia Arabian(kot) yang handsome, memang full pakage la. The next day gi makan kat JM Beriani kat Bangi. Sedap jugak. Makan Nasi Lemak Kukus, kat Bangi tapi aku lupa nama kedai, Kopitiam Bangi dan banyak lagilah.

Sampaikan, ada 1 hari tu, dah bosan gile, aku dengan Qil g merayau2 cari kedai, alih2 dah sampai kajang. Apekah! Malamnye pulak, merayau2 lagi, tau2 sampai kat Kuchai Maju. Tah mane2 je. Gile betol. Aku asyik makan beriani lamb sampai sakit tekak dan beberapa hari kemudia kene flu. *ampes~*

Disamping kebizian mengukur jalan+mall, assignment jugak melambak2 dan dah nak sampai due date. Tu belum presentation lagi. Tapi okay la sebab Qil duduk bilik aku. So, tak de la tension buat keje sorang2. Thanks Qil.

Aku dengan Qil jugak gi tengok movie 3D cerita Cloudy With A Chance Of Meatballs. Terkujat aku depan counter tu RM17 mak! *Menangesh~~* Aku tak pernah tengok pun 3D movie. Jadi nak try la kununnyer. Owh, memang best yer. Tapi yang tak best, bayar 5 hengget rupenye spek tu kasik pinjam je. *Pitam*

Malam ni pulak plan nak tengok teater. Senior yang buat. Kita orang punya turn next year. Nanti nak paksa Mak+Ayah+Baby+Hadi datang tengok. (Poyo je padahal skrip pun tak de lagi)
Okaylah. Aku nak packing. Sekian update untuk bulan ini kot. Salam 1 Malaysia (Bluek) *muntah~~*

25 September 2009

Wan Lagi.

Disebabkan aku tak ke mana-mana dan di hadapan aku cuma ada Wan, aku akan berblog cerita pasal Wan lagi.

Semakin lama Wan duduk kat rumah aku, semakin sedih aku tengok keadaan Wan. Setelah siasatan di jalankan oleh Ayah, muncullah kebenaran. Wan SEBENARNYA TAK NYANYUK! Wan sebenarnya menceritakan perkara sebenar. Wan cuma di fitnah oleh anak-anak sendiri yang mengatakan Wan nyanyuk supaya kegiatan mereka tak terbongkar.

Tiap hari Wan cakap, duit Wan dalam Tabung Haji RM13 000. Wan nak pergi Mekah. Wan nak buat umrah. Wan paksa Ayah dan aku mintak buku Tabung Haji Wan yang di simpan oleh salah seorang anak perempuan Wan. Ayah suruh Pak Cik aku ambil buku tu dari mereka. Tapi malangnya, setiap kali Pak Cik mintak, mereka cakap buku Wan tertinggal di rumah mereka. Nun jauh di Kuantan. Satu hari, Pak Cik selongkar kereta mereka. Maka terjumpalah buku Wan. Dan didapati dalam buku tu hanya ada RM8 000. Sedangkan, bila Wan tanya pada mereka, mereka kata pada Wan, duit wan dalam buku tu ada RM 13 000. Wan suruh salah sorang dari anak Wan masukkan RM5 000 dalam Tabung Haji Wan. Tapi duit tu lesap entah ke mana. Malangnya Wan buta huruf. Hingga hari ini pun Wan tak tahu dirinya di tipu. Kesian Wan.

Siasat punya siasat, Wan duduk di rumah mereka bukan hanya makan dan tidur. Wan KENA BAYAR. WAN BAYAR UNTUK SETIAP NASI WAN SUAP. Tak cukup dengan itu, salah seorang Cucus telah bergaduh dengan Wan, sampai halau Wan keluar dari rumah mereka. Dan anak Wan pulak sebelahkan Cucus Wan tu. Mana Wan tak berkecil hati.Sementara itu, ada pula Cucus Wan yang panjang tangan, curi duit Wan ketika Wan tidur.

Sudahlah makan minum Wan tak diuruskan. Wan tak dimandikan. Baju Wan tak dibasuhkan. Duit Wan dicuri. Halau pulak lagi Wan dari rumah tu. Dahlah duduk di rumah mereka makan dan minum Wan sendiri yang kena bayar. Duit Wan pulak mereka tipu. Sampai hati anak-anak Wan buat begitu pada Wan. Memang patut pun Wan marah-marah. Memang patut pun Wan doakan mereka yang bukan-bukan.

Doa Mak dan Ayah ni makbul. Setiap hari Wan mendoakan yang buruk-buruk untuk mereka. Aku dengar pun takut. Entah bila mereka nak sujud mintak ampun dari Wan. Hati Wan dah terluka. Kalau Wan meninggal dunia sehari dua ni, menjawablah masing-masing nanti. Wan cakap, kalau Wan meninggal, jangan di inform pada mereka. Wan tak nak mereka menghadiri upacara pengebumian Wan.

Kita masing-masing mempunyai Mak dan Ayah. Bahagiakanlah hidup mereka sementara mereka masih hidup di dunia ini. Semoga tak ada Mak Ayah yang lain terima nasib macam Wan.

23 September 2009

Wan Oh Wan.

Hari raya kali ni memang menggembirakan (atas sebab2 yang dirahsiakan hanya diketahui oleh beberapa orang penting sahaja). Tapi kali ni bukan nak cerita pasal kegembiraan tu. Nak cerita pasal Nenek. Orang Negeri Sembilan panggil Nenek=Wan/Uwan.

Masa petang Hari Raya Pertama, Mak Cik aku datang beraya. Bawak Wan aku sekali. Wan sebelah Ayah. Aku tak rapat dengan Wan. Sebab dari kecik, aku cuma akan pegi rumah dia setahun sekali je iaitu time raya. Kalau lebih dari sekali tu mungkin sebab kenduri atau majlis berbuka puasa. Lagi pun, dulu Wan macam tak suka dengan Mak aku. Pendek kata, aku dengan Wan tak rapat lansung. Apatah lagi sejak akhir-akhir ni, Wan macam dah kene penyakit Dementia/Alzheimer. Wan kerap memarahi mereka2 disekeliling beliau dengan perkataan-perkataan yang menggores hati. Sungguh menakutkan. Jadi, setiap kali aku jumpa Wan di mana-mana, aku akan salam, ciom tangan, lepas tu duduk jauh-jauh. Memang semua Cucus Wan takut dengan sikap Wan. (-_-)

Nak dijadikan cerita, masa Wan datang dengan Mak Cik aku di petang Hari Raya Pertama, Wan lansung tak nak balik. Wan cakap Wan nak duduk sini. Sini bermaksud rumah aku! OMG. Aku dah pandang mak dengan pandangan "APEKAH?". Wan datang tanpa sebarang preparation pun. Tapi Mak aku okay je. Bermulalah kehidupan Wan di rumah kami.

Wan duduk sini, dia asyik memburuk-burukkan anak-anak dan cucus yang dia tak suka. Tadah telinga saje weyh. Bibik baru pulak belum datang lagi. Jadi segala kerja rumah kenalah aku dan Mak yang buat. Penat siot. Jaga Wan lagi. Kesian aku tengok Mak. Kalau aku dah balik UPM nanti, macam mana Mak nak menghadapi Wan sorang-sorang?

Hari ni Wan tak sempat ke bilik air. Dia TERbuang air di hadapan pintu bilik air. Habis sapu kaki semua. Mak bersihkan. Petang pulak, Wan TERbuang air besar pulak depan pintu bilik. Ayah bersihkan. Mak dah macam nak menangis sebab Mak penat. Mujurlah ada Ayah. Besar betul dugaan menjaga Wan. Mujurlah dia tak marahkan kami. Dia asyik mengomel marahkan anak-anak yang lain. Sigh.

Anak Wan ramai. Semua sekali 12 orang. Meninggal 4 orang, tinggal 8 orang. Perempuan 5 Orang. Lelaki 3 orang termasuk Ayah. Tapi keadaan Wan masa datang kat rumah aku, sigh. Tak tau la nak cakap. Diorang cakap, Wan tak nak diorang mandikan. Tak nak diorang basuhkan baju Wan. Aku pun tak paham. Tapi kat sini dia nak je Mak basuhkan baju. Ayah mandikan tiap-tiap pagi. Mungkin betul kata orang dulu-dulu, "Mak seorang boleh jaga 12 orang anak, tapi 12 orang anak belum tentu boleh jaga seorang Mak".

Wan cakap, kalau kami sekeluarga tak nak dah jaga Wan, kami boleh hantar dia ke rumah orang tua. Wan macam sangat kecik hati dengan anak-anak Wan yang lain. Entahlah. Aku pun tak tahu apa yang berlaku di antara mereka dan Wan.

Aku harap jugak Bibik baru segera sampai. Kesian Mak dan Ayah. Diorang bukan kuat sangat. Sepatutnya, orang yang lebih muda patut jaga Wan. Bukan Mak dan Ayah aku yang dah tua. Tapi Wan tak nak. Tak tahu lah Wan nak duduk mana kalau kami semua tak jaga Wan. Kesian nasib Wan. Aku harap Mak dan Ayah lebih tabah dan sabar menghadapi Wan.

19 August 2009

HAPPY ANNIVERSARY


My Little Prayer
by Suraya Nordin

God...
Let me be by his side
And let him be by my side
Because as long as the sun is burning
And the earth is spinning
My heart beats for him

Give him your bless
Make him smile day and night
My love for him is countless
Please let everything goes right

I am just the dust
In the middle of summer crowd
But this prayer comes from the heart
Which is believing love is not just a word

Happy Anniversary, Darl...

04 August 2009

Bila Aku Masuk Dapur.

Esok nak balik UPM dah. Jadi aku pun dengan bersemangatnya buat kek malam ni. Syukur Alhamdulillah keadaan dapur masih seperti sedia kala. Tak la macam dilanda taufan seperti andaian Mak. Haha.

Aku sebenarnya memang PEMALAS masuk dapur. Di capitalkan malas tu bagi menggambarkan betapa malasnya aku. Aku suka tido dan online semata-mata. Makan pun kadang-kadang je. Tapi disebabkan Mak yang bersungguh-sungguh betul suruh aku masak kek, sampai siap beli oven, maka aku pun masak la.

Oven Baru Mak

Berjaya jugak Mak pujuk Ayah belikan oven baru. Nape beli oven baru? Sebab microwave sebelum ni telah dijahanamkan oleh aku(2 tahun lepas). Sempena nak raya ni, kununnya Mak nak suruh aku buat kuih raya. Jadi tahun ni tak payah beli kuih raya dah. Semua nak ala-ala home made kekdahnyer. Tingginya harapan Mak.

Oven ni nama dia EUROPA OvenMate Valencia 688E. Aku tak tau pun nama oven ni. Aku baru je search dan jumpa kat SINI. Untuk buat kek, oven ni memang bagus. Memang cantik je masak kek tu nanti. Api dia ada atas+bawah+siap kipas.(poyo pulak nak promote2 padahal baru 3 kali guna).LOL.

Oh ye, ada cerita pasal Popeye jugak disebalik oven ni. Tadi aku bagi tahu dia aku nak buat kek. Aku pun MMS la pada dia gambar oven bersama kek yang sedang di masak.
Popeye reply:
"Sayang, oven ke mesin basuh tu?"
Adoi2. LOL. Tergelak-gelak aku bila baca mesej tu. Tapi sekali pandang memang betol jugak. Ade macam mesin basuh sikit.

Back to the topic, malam ni aku buat Kek Coklat Moist. Patutnya moist la kan, tapi aku pun tak sure la moist ke tidak. Belum rasa lagi. Inilah hasilnya.

Kek dari pandangan atas

Kek yang bercahaya keimanan

Kek Coklat Moist

Kredit utuk Syahir a.k.a Jang a.ka. Pet Cik Pah. Dia la yang bagi aku resepi buat kek ni. Jangan tak caya. Beliau seorang lelaki serba boleh. Sape nak ngorat sila mintak kat aku phone number dia. Single, available and ready to mingle.(blanje la wei aku dah promote ko ni ingat free ke). Kesian dia tiap-tiap sem aku request nak kek coklat bila naik cuti sem break. Hehehe.

Kek ni aku tak letak topping lagi. Esok baru nak makan, jadi aku letak esok je. Ini adalah produk aku yang ke 2 sebab yang pertama tu tak dapat diselamatkan. Rasa okay tapi rupa hancoq disebabkan oleh kesilapan teknikal. Malu nak upload. Nges3.

Inila Syahir@Jang@Pet Cik Pah

Resepi kek ni sape2 nak boleh request. Free of charge.

03 August 2009

Popeye My Baby...

Entri ini didedikasikan khas untuk Popeye

Aku dalam class Educational Technology

Kelas ni bosan gile tau. Serious. Jadi, aku dan kawan-kawan yang tak de kerje ni pun mula la mengambil gambar. Aku pakai-Tshirt tak berjenama yang dibeli di Vietnam, SHAWL ROXY (pinjam dari kawan tak mampu beli), dan tudung macam biasa. Aku tertarik dengan pose poyo ni lantas laju je jari aku send gambar ni melalui MMS kat Popeye. Zaman siber la katakan. Handphone boleh 3G, MMS segala.
Kemudian Popeye reply:
"Sayang, kain pelikat sape sayang pinjam bawak pegi class tu?"
Sadis betol. Ingat nak puji gambar tu cun ke, ape ke. Skali... LOL. LOL. LOL.



Bila Popeye tengok aku pakai Shades/Sunglasses...
"Tak habis-habis pakai mata belalang dia tuh"



Bila Popeye nampak hard case sunglasses aku...
"Berape harga bekas sabun ni?"



Bila aku pakai hand bag...
"Sayang, buat ape bawak beg balik kampung ni? Kan kita nak pegi dating je."
"Ni hand bag ke karung. Meh sini karung tu tumpang letak barang"
"Tak berat ke bawak karung ni ke sana sini?"



Bila bagi tau Popeye aku nak beli Wedges...
"Boleh pakai kat kaki ke?"
Dia ingat KFC je ada Wedges. Huhu. Lelaki. Lelaki.
Bila jumpa+nampak aku pakai wedges...
"Oo... Ni la kasut yang beli hari tu, eh? Kayu rupanya. Nape tak cakap beli kayu je..."
"Abis la kena tebang pokok-pokok di hutan buat kasut sayang"


Bila aku pakai Baby-T...
"Sayang, sayang pinjam baju Hadi, eyh?" (Hadi a.k.a adik aku)


Uhuk. Uhuk.
Popeye jahat. Mari menangis air mata darah. Hahahaha.
Dia memang suka tengok expresi muka aku bila dia cakap macam tu. Meroyan-royan. Lepas dah merajuk-rajuk tu, pandai pulak dia pujuk balik. Terus tak jadi merajuk. Adeyh~
Ada je idea dia. Huhu. Rindu nak dating came Popeye lagi. Hiks.

P/S: Gambar adalah sekadar hiasan kecuali ambar aku. Credit kepada web mane tah aku cilok. Malas nak link. Hehe.

01 August 2009

Berterbangan Di Udara.

Fahmi-Farah-Olive
Menggapai Bintang

Olive-Farah
Kenapa tak pandang kamera? Tsk.Tsk.Tsk.

Shah-Olive
We are the PINKIES


Shah-Olive
Hipotesis: Semakin ringan badan, semakin tinggi lompatan. Hahaha

Pelompat paling tegar. Wakaka!

Masa : Satu Senja Yang Hening
Lokasi: Perkarangan Masjid Putrajaya, Alamanda

Apekah?!
Sebenarnya tujuan utama ke sini adalah nak siapkan assignment Edu Tech yang kena amik gambar. Tapi end up semua jadi biol terlompat2. Tidak dilupakan Tasha. Beliau ada disekitar lokasi tapi tak nak join melompat sama. Kenapa? Beliau sangat pemalu kekdahnyer. Pemalukah?

30 July 2009

UPM Ditutup.


Di saat aku blur nak buat draf assignment Dr. Ghaz-Language Deficient Learner, hari Rabu pulak presentation Edu Tech(dah siapkan slide show dah pun), malam Rabu ada kawad pembukaan sukan inter kolej, tiba-tiba masa brunch...

"Hari ni NC akan confirmkan whether cuti or tak"...Salah seorang kawan aku bagi tahu.

WTF-What The Funny?

Apesal cuti? Aku tak tau pape pun? H1N1 dah teruk sangatkah di UPM sampai nak tutup? Nampak sangatla aku tak ambik tahu hal sekeliling. Busy dengan hidup aku je. Keh3.

Cuti? Aku gembira
1-Kasut kawad aku tak kilat lagi. Cuti bermaksud tak de kawad pembukaan sukan inter kolej tu. Yeay!
2-Assignment Dr. Ghaz tu aku malas nak baca weyh. Jenuh la baca article+bla3 (bosan gile. Sumpah bosan)
3-Baju aku tak basuh. Cuti bermakna boleh bawak segala baju balik rumah. Serahkan pada yang pakar(bibik). Malas...!!!
4-Boleh bersenang lenang menjadi 2nd Ma am di rumah. Hik2.

Cuti? Aku Geram
1-Balik rushing2. Jamn sepanjang jalan nak pegi tol. Macam cuti 1 Malaysia!
2-Slide show untuk Edu Tech aku dah siapkan dowh! Skali tak jadi present. Macam agak penat ye rushing2 untuk siapkan slide tu. Cis.
3-Cuti mid sem Bulan 8 dah ditarik! Jangan mimpi nak cuti dah bulan 8 ni. Latihan berterusan seminggu mesti dibatalkan atau ditunda jugak. Aku dijadualkan pergi menembak Launcher kat Gurun 15 dan 16 Ogos. Lepas menembak naik Gunung Jerai. Apekah! Sume cancel sebab H1N1. ~Bengang~
4-UPM Keluarkan pekeliling kul 3 petang. Lambat gile.

Kepada kawan-kawan ROTU dan TESLian, Selamat Bercuti Mengujat(mengejut). Marilah sama-sama bersedih kerana tak de mid sem dah lepas ni. Belajarlah dengan bersungguh-sungguh sebaik sahaja cuti tamat (poyo gile ayat).

13 July 2009

Happy Birthday To Myself.


Hadiah ni telah diberi pada 2 Julai 2009. Soooo Bigggg!!!
Birthday aku 13 Julai 2009. Apekah? Lame gile tunggu nak bukak. Peh... Menahan nafsu dari sentuh kotak ni. Tertanya2 macam orang gila. Even worst, Rai dengan Iz tahu ape isi dalam kotak ni. Kejam. Kejam. Tapi mereka dua tak nak bagi tau aku jugak. Walaupun aku dah pujuk macam2, malangnye, tak jalan. Sob2. Yang paling tak aci, Rai dah tahu pulak tu Iz nak bagi dia ape. Uhuk2. Aku sorang je la yang tertanya2.


Ade jugak perasaan tak jujur, nak bukak lepas tu bungkus balik. Hahaha. Tapi Baby dah boleh budget seyh. Siap cakap "Sayang, nanti jangan berpure2 bukak lepas tu bungkus balik ye"
Geramnye. Geramnye. Bile aku boleh bukak ni. Huhu! Baby tak kasi bukak awal. Suruh bukak 13hb gak. Tak sabarnye aku nak tunggu 13hb. Huhu!


Tada... Akhirnye, aku boleh jugak bukak hadiah ni setelah seminggu berada di atas meja study aku. Mula2 aku bukak slow2, sayang wrapper dia. Sekali, bila tengok isi je, terus teruje. Tak jadi nak bukak slow2. Masa tu aku tengah cakap dengan Baby

Olive : Baby, Baby belikan sayang woofer ke???
Popeye: Eyh, tak la. Tu kotak je tu. Alah, mane boleh bukak sekarang. Bukak esoklah. Sekarang belum 13 lagi.
Olive : Eyh, ape pulak. Kan dah pukul 12.00am. Dah masuk 13 ni (bercakap sambil tangan membuka pembalut hadiah.



Ni lah sisa2 pembalut hadiah yang mampu diselamatkan setelah hadiah dibuka. Hahaha.


Tada... Baby tipu je cakap dalam kotak tu bukan woofer. Sebenarnye memang woofer baru pun. Baby beli ni sebab Baby tau aku nak sangat speaker baru. Sebab speaker laptop aku tak best+headphone aku rosak. So, bila tengok movie tak bape best. Asyik merungut je kat Baby. Hik2. Mula2 Baby nak belikan aku headphone, tapi dia rasa speaker lagi worth it. And... Baby pun ada 1 set sebijik macam ni. So, kami ada mende yang same. Bestnye!

Sekarang, aku boleh mendengar lagu dengan penuh feeling. Hik2.

Kepada yang wish birthday aku, thanks. Kepada B. Ed TESL, thanks sebab nyanyi ramai2 masa kelas Functional Grammar. Terharu dengan korang.

To Baby...Thanks a lot...
Love you so much.
Muah.

P/S: Next year punye birthday syg nak request "karung" baru leh? Hik2 :p
Wink*Wink*Wink*

26 June 2009

Halwa Telinga.

Dalam keadaan separa sihat, selsema, badan sakit-sakit, nasib baik ada lagu ni. Dapat mengubati sedikit sebanyak sengsara aku. Doakan aku sihat sebelum daftar masuk ke UPM. Aku tak nak memulakan semester baru dengan kedaaan separa sihat ini yang berkemungkinan besar akan menyebabkan keinginan untuk belajar menjadi 0.

Mengintai Langit by Coco

Setiap hariku tulis
Yang Ku telah jatuh cinta
Tapi ku rasa bersalah
Tidak ku nyatakan ...
Padamu....
Adakah engkau merasa
Apa yang sedang kurasa
Kepada tancap asmara
Harapnya kau dah terima

Maafkan aku kerna menyintamu
Maaf jikaku tak padan denganmu
Tapi ku berjanji
Kau juita hati
Akan ku jaga hingga akhir nanti

Maafkan aku terus memujamu
Maaf aku yang terlanjur merindu
Didalam hujan renyai
Aku mengintai langit
Mengharap engkau akan setuju
Menyintai aku....

Menyanyi dan bisikkanlah sayang
Baiknya kau dalam jiwa
Tak tahan rasanya menanggung kasmara
Agar dapatku lelapkan mata...
Mengkhayalkanmu, bermimpikanmu sepanjang malamku...


Sila klik SINI untuk download lagu ni.

19 June 2009

Dalam Hati Ada Taman 5

Gelang dan brooch

Cantik tak? Cantik kan? Ape ni? Souvenir dari jauh. Nun dari Negeri Di bawah Bayu datangnya.
Special thanks to
Mak Popeye. Cuti sekolah hari tu keluarga Popeye balik kampung di Melaka. Ini adalah ole-ole dari Sabah yang dibelikan oleh Mak Popeye. Terima kasih lagi sekali. Baiknya hati Mak Popeye.
Wink* Wink* Wink* (^_^)

17 June 2009

Hanjing Tersepit.

Memang dasar Hanjing yang suka menyalak. Tapi beraninya menyalak belakang-belakang je. Depan-depan? Diam. Penakut. Haram jadah betol. Lagi bagus hanjing. Sekurang-kurangnya hanjing depan orang pun menyalak jugak. Tak berpura-pura. Tapi mungkin dia ni spesis BABI agaknye. Kot.

Sorry if I have been too harsh here but certain people deserve that.

03 June 2009

Dahulu & Sekarang

Dahulu
Masa aku kecik-kecik, bangun pagi-pagi, berkabung dulu sebelum mandi. Sejuk memang tak usah cakap. Masa tu mandi air perigi. Nak mandi ala-ala P. Ramlee, takut kene hambat dengan Mak pulak. Lepas bertafakur 2,3 minit dalam bilik air (tak boleh lama-lama nanti kene marah lagi), terpaksalah mandi jugak.

Sekarang
Mandi pakai water heater. Budak bandar kalau balik kampung, tanya kat Mama mereka:
"Mummy2, kenapa dalam bathroom grandma ada kolam? She didn't use bathtub?"
Perigi pun tak kenal dah. Sebab zaman sekarang susah gila nak jumpa perigi. Kalau ada pun, air dah tak jernih macam dulu. Semua dah di ganti dengan air paip.

Dahulu
Aku dengan kawan-kawan boleh pergi memancing. Sungai cuma 300m dari rumah. Banyak ikan pulak tu. Tapi air sungai tu dah tak jernih la. Cuma boleh memancing je. Nak mandi takut. Dalam kot!

Sekarang
Banyak sungai yang dah kering. Sebab? Pemanasan Global. Kalau ada pun, sungai yang tercemar. Penuh sampah sarap dan sisa pembuangan. Budak-budak tak dapat memancing kat sungai lagi. Ikan pun dah tak ada. Tinggal anak-anak ikan je. Katakanlah anda memancing di Sungai Klang, dapat ikan, sanggup makan ke? Nak buat ikan bakar tak?

Dahulu
Balik sekolah, aku tidur. Bila petang-petang sikit, pergi main dengan anak jiran. Kadang-kadang pergi mintak tebu kat ladang cina. Musim buah-buahan panjat manggis, ambil rambutan, kemudian, makan tepi tali air dengan kawan-kawan. Bercerita tentang hal dunia kanak-kanak sambil tengok anak-anak ikan berenang. Kalau musim buah getah, masuk kebun orang. Cari buah getah. Main lawan buah getah.

Sekarang
Sekolah sampai petang. Setiap hari pula tu. Kadang-kadang dah nak masuk Maghrib baru aku nampak budak-budak sekolah dilepaskan pulang. Bila mereka nak beriadah? Bersukan? Jangankan nak makan buah-buahan tepi tali air, buah-buahan pun tak sempat nak makan agaknya. Malam lepas makan nasi, tidur. Kepenatan. Berbual bersama rakan hanya ketika di sekolah dan hujung minggu saja.

Dahulu
Kampung meriah. Kiri kanan ada jiran tetangga. Ada rakan sebaya yang boleh diajak bermain bersama. Suasana kondusif. Tenang, banyak pokok, terasa lebih dekat dengan alam semulajadi.

Sekarang
Kampung yang dahulu meriah kini sunyi sepi. Orang muda lebih suka duduk di bandar. Kemudahan lebih banyak di bandar, kata mereka. Yang tinggal di kampung hanyalah atuk dan nenek. Lebih menyedihkan lagi, banyak rumah-rumah desa yang tidak berpenghuni setelah warga tua yang tinggal di situ pergi menyahut panggilan Illahi. Semak-samun serta lalang menghiasi rumah yang dulu indah. Kampung hanya kan kembali meriah ketika lebaran menjelma.

Dahulu
Tak balik rumah dari pagi sampai petang pun Mak Ayah tak risau sangat. Sebab jiran di sekeliling rumah terdiri daripada saudara mara sendiri. Hubungan akrab antara jiran dan saling mengenali. Pernah la jugak aku kena hambat dengan rotan. Tapi bukan sebab kerisauan. Cuma sebab tak ikut curfew yang mewajibkan pulang sebelum masuk waktu Maghrib.

Sekarang
Anak-anak nak bermain lebih 500m dari rumah pun perlu diawasi bibik. Sebab? Terlalu banyak kes-kes kehilangan kanak-kanak. Jiran tetangga pula terdiri dari Bangla dan entah siapa-siapa. Lebih malang lagi, tak kenal pun siapa jiran sebelah rumah.

Dahulu
Main galah panjang, main guli, main senapang kayu. Tak ada PSP, tak ada PS3, komputer jauh sekali. Tapi kawasan rumah luas. Boleh main teng teng di tanah, main baling selipar, main polis and thief(Polis sentri)

Sekarang
Masa lapang main PSP, PS3, main Counter Strike, Dota. Galah panjang? Ape tu? Kalau nak main pun, tak ada kawasan. Nak main dekat depan rumah? Jangn mencari bala. Memang menggadai nyawa dengan kereta yang lalu lalang.

Zaman makin berubah. Dan kita perlu seiring dengan perubahan yang berlaku. Aku akur dengan peredaran zaman. Cuma, pengalaman yang aku pernah rasa dulu, mungkin takkan dapat dirasai oleh kanak-kanak zaman sekarang. Apatah lagi anak cucu kita nanti.

Justeru, sayangi Bumi kita. Peace.

11 May 2009

6 Langkah Mengendalikan Si Kaki Tidur

Entri yang sangat sinonim dengan diri aku sendiri. Sebab aku kaki tidur dan susah bangun pagi. Memang agak pening untuk mengendalikan orang yang kaki tidur dan susah bangun pagi ni. Justeru, di sini aku sertakan beberapa langkah yang boleh dipraktikkan untuk mengendalikan si pengulit mimpi dalam apa keadaan sekalipun. Peringatan kepada bakal roomate aku sesi 2009/2010 supaya tidak mempraktikkan langkah-langkah ini kepada aku. (ditakuti merundung malang kepada dirinya sendiri contohnya aku tersepak atau terkunci roomate di luar bilik pada keesokan malamnya)

Langkah 1
Mengadakan sedikit bohong yang agak logik.
Contoh:
"Weh, bangun. Bangun. Fahrin Ahmad telefon ko!!!" (buat dengan muka yang penuh keterujaan)
Kajian Kes:
Adik aku seorang yang susah bangun pagi. Dia hanya akan bangun jika dikejutkan oleh Ayah aku je. Sebab Ayah adalah seorang yang perlu ditakuti. Satu pagi, Ayah lambat balik dari masjid(pergi Solat Subuh). Mak dan aku telah cuba berkali-kali mengejutkan adik aku tapi dia buak 'dek' je. Lantas mak aku yang bijaksana telah mendapat satu idea,
"Hadi, Hadi, bangun! Bangun! Ada accident kat depan rumah kita ni"
(muka mak aku memang cemas gila la. Aku pun terkejut masa tu. Tapi setelah mak aku kenyit mata, baru la aku paham. Hehe)
Adik aku yang sedang berlingkar kemalasan di dalam conforter terus bangun dan berjalan ke pintu bilik sambil berkata
"Hah? Mana? Mana accident???" (dengan muka yang segar bugar)
Ceh. Boleh pun bangun!

Langkah 2
Memancing garam.
Ambik sehelai benang dalam 20cm, ikatkan pada seketul garam. Saiz mengikut saiz mulut mangsa yang ingin dikejutkan. Kemudian, letakkan garam tersebut di atas/dalam mulut mangsa. Nescaya mangsa akan bangun apabila terasa kemasinan garam tersebut. Langkah ini telah diturunkan oleh arwah atuk aku kepada aku ketika aku masih di sekolah rendah.
Kajian Kes:
Diuji ke atas arwah atuk aku sendiri. Ketika beliau tidur, aku telah memancing beliau dengan garam. (masa tu aku kecik-kecik lagi. Orang pun tak sampai hati nak marah budak kecik). Dan memang beliau bangun serta merta setelah 2,3 kali merasa garam tersebut dengan lidah. Beliau tak boleh marah dengan aku sebab beliau yang ajar cara ni kat aku.
*Kesannya akan menjadi lebih baik jika orang yang ingin dikejutkan itu tidur menganga.

Langkah 3
Bisikkan perkataan syahdu ditelinga mangsa.
Walaupun azan Subuh telah lama berkumandang, mangsa masih lagi tidur dengan nyenyak. Maka, anda dengan mulia hati, bisikkanlah perkataan paling menakutkan ditelinga mangsa.
"Marobbuka"
Dengan suara yang dipastikan pastikan ngeri dan agak menyeramkan. Sila berhati-hati. (takut mangsa melakukan lompatan secara mengejut).
Kajian Kes:
Nasihat dari seorang ustaz yang aku tak ingat nama dia dalam satu ceramah di sebuah masjid yang juga aku lupa nama dia.

Langkah 4
Tilam dan Matahari.
Kedengaran agak sinonim. Tapi langkah ini agak susah untuk dipraktikkan seorang diri dan memerlukan pertolongan ramai pihak.
Angkat tilam mangsa dan letakkan betul-betul dibawah sinar pancaran mentari pagi. Jika keadaan tidak selesa, panas dan berpeluh, pasti mangsa akan bangun.
Walaubagaimanapun, langkah ini tidak begitu digalakkan kerana jika mangsa seorang yang suka kencing malam, ditakuti anda akan basah sekali bersama mangsa dan mendapat aroma terapi secara percuma.
Langkah ini akan menjadi lebih menarik jika dilakukan ketika Hari April Bodoh.
Kajian Kes:
Aku mendapat idea ni daripada kartun di dalam majalah Ujang. Tahun berapa tak ingat. Watak-watak dalam kartun tersebut telah berkerjasama sesama mereka bagi mengangkat mangsa keluar dari dorm(bilik hostel) dan meletakkan mangsa di bawah panas mentari. Ketika hari April Bodoh. Akibatnya mangsa meroyan-royan bangun setelah mendapati diri bukan lagi tidur di dalam bilik.
Langkah ini juga memberi peluang kepada mangsa untuk menjadi glamour kerana biasanya mangsa akan menjadi tontonan umum.

Langkah 5
Tutup alat penghawa dingin/kipas.
Sama seperti langkah 4. Apabila mangsa berasa tidak selesa, mangsa akan terbangun dengan sendirinya.
Kajian Kes:
Mak aku sendiri kerap melakukan langkah ini dan terbukti berkesan kerana aku bangun serta merta apabila keadaan sekeliling terasa panas. Tidak lagi nyaman seperti malam sebelumnya.

Langkah 6(langkah paling HOT!)
Jika kesemua langkah di atas gagal setelah dipraktikkan, langkah terakhir yang juga merupakan langkah paling panas:
Ketika mangsa sedang nyenyak tidur, curahkan air panas pada badan mangsa dan bersedialah untuk di maki.

Selamat mencuba!
*Sebarang impak negatif daripada langkah-langkah di atas adalah bukan tanggungjawab tuan punya blog. Harap Maklum.

05 May 2009

Tag From Rai

Here’s a chance to see how well you really know your husband/boyfriend/lover.Cut, paste and fill in the answers, then shoot, you know what to do. The real challenge is to send it to your husband/boyfriend/lover to see how right you really are.....


1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?
-Naruto
-Action Movie
-Anime: Bleach etc
-Cartoon, Comedy

2. What’s foods he doesn’t like?
Pedas dan berminyak

3. You go out to eat and have a drink. What does he order?
Nasi Goreng Kampung, Nasi Goreng Ikan Masin, Teh O, Lai Chee Kang,or our favourite-Lamb Curry

4. Where did he go to high school/uni?
-Lahad Datu Science Secondary School
-Muzaffar Syah Science Secondary School(MOZAC) [We were classmate]
-Royal Malaysian Naval College, Lumut, Perak (RMNC)
-Britannia Royal Naval College,UK (BRNC)

5. What is his career/job/still studying?
Naval Officer and part time student.

6. What size shoes does he wear?
Eight. Big foot's size. Hahaha!

7. If he was to collect anything, what would it be?
Games and Naruto's DVD

8. What would this person eat every day if he could?
Secret Recipes-New York Cheese Cake, Ping Pong biscuit, etc. etc.

9. What would he never wear?
Baby T and Skinny Jeans. Yaww! So gay, Baby!

10. What would he always wear when dating with you?
Jeans, Casual Shirt, Loafers/Sandals, Watch, Perfume and sometimes Jacket.

11. Who is his best friend?
Me!!!
and Idzmi Hafiz Izaham

12. What is something he wishes you wouldn’t do?
-Free hair
-Change my hair color into red
-Clubbing
-Sleep all day long
-Go out with boyfriends
-Wasting money on unnecessary things


13. What is his favourite colour?
Blue forever and ever.

14. What is his habit?
Bite his finger. He also easy to fall sick. Sigh~

15. What is he proud of?
Himself, achievements. Ermm. In fact, I don't really know. But I'm proud of him the way he is.

16.what is his favourite perfume?
Dunhill Desire. It's my favourite perfume too. I like the smell of him (^_^)

17. do you think he will read this?
Absolutely.

18. How Both of u Fall in Love?
It's a long sweet story. So, I think better to keep it as our big secret and reveal it to our future children. Just both of us know.
I love you so much Baby.
*Wink*

Done.
I keep this tag on hold for almost one month. Finally, I did come with the answers. Phew!

03 May 2009

Sengal-Sengal Ubi

Aku tak tau la kenapa aku suka cakap kalau sengal, mesti ada tambah sengal-sengal ubi. Ni cerita pasal adik aku. Kami sekeluarga memang suka minum Oren Peel Fresh.


Kat hostel aku jarang minum air ni, salah satu sebab freezer Blok aku kat bawah. Tiap kali nak minum aku kena pegi ambil di bawah dah la aku duduk tingkat atas sekali. Jadi, memang wasalam. Malas gila.

Memandangkan aku tak dapat minum di hostel, bila aku balik rumah, memang aku akan pastikan bekalan air ni sentiasa ada di dalam freezer. Senang aku nak minum bila kepedasan (mak aku masak pedas sebab dah biasa). Bila pedas-pedas, dapat minum air oren yang sejuk, peh... memang terangkat. Tapi akhir-akhir ini, adik aku yang dulunya tak suka peel fresh tu tiba-tiba dah suka pulak. Dulu cakap masam. Sekarang ni tiap-tiap petang lepas balik main mesti nak minum air tu. Tak kesahlah.

Satu hari, aku makan nasi. Waktu tengahari. Biasalah, aku makan kat rumah tak pernah ada protokol. Boleh makan kat mana aku suka. Jadi, tempat yang menjadi pilihan utama mesti la atas sofa, depan tv. Memandangkan mak masak ayam masak lemak cili api yang mesti berapi-api pedas, sebelum aku mula makan+menonton tv, aku da siap sediakan air peel fresh tu kat sebelah. Aku pelik jugak sebab dalam pada adik aku duk minum, air tu masih banyak lagi.

Nak dijadikan cerita, setelah beberapa suapan, aku pun mula terasa pedas. Lantas tangan aku laju je cari air. Bukak penutup. Minum.
"Eh, apasal rasa lain macam?"
Hati aku tertanya-tanya. Kemudian, minum lagi beberapa teguk untuk menghilangkan kepedasan(tak sempat tuang dalam gelas. Pedas sangat).
"Apesal air ni rasa sejuk, tapi tak rasa oren???!"
Hati aku bermonolog sendirian.
Aku pun tengok dalam kotak tu melalui lubang atas tu. Alangkah geramnya hati aku sebab tiba-tiba yang ada bukan air OREN, sebaliknya air MASAK.

Cis. Dah la aku pedas, ditambah lagi panas hati. Cis. Nasib baik masa tu dia tidur. Sebaik sahaja dia bangun, aku pun tanya:
Olive : Adik, kau yang letak air Masak dalam kotak air oren tu ye? (Buat muka garang)
Adik : Ha ah (sengih-sengih macam kerang busuk)
Olive : Apesal kau buat macam tu?
Adik : Ye la, nanti kalau akak tengok air oren tu dah habis, akak marah Adik. Adik letak la air masak dalam tu.

Bijak gila. Disebabkan takut kena marah dengan aku kerana telah minum air oren tu sorang-sorang sampai habis, dia ganti dengan air masak dengan harapan aku tertipu. Siyut betul. Selepas kejadian itu, kalau beli peel fresh, 1 kotak aku letak dalam freeze kat tempat air, 1 lagi aku sorokkan dalam sayur-sayur kat bahagian bawah. Keh.Keh.Keh.

02 May 2009

Lempeng mak.

Gambar lempeng ni aku cilok dari sini

Dulu, masa aku kecik-kecik, mak aku selalu masak. Simple dan mudah. Sebab masa tu mak aku tak berapa pro lagi nak masak makanan lain. Lempeng ni kira paling kacang la. Maksudnya, sesiapa yang tak reti masak kalau tahap masak lempeng tak tahu tu memang parah gila la. Sebelum aku ke sekolah, mesti aku akan makan 1 lempeng. Masa tu kecik lagi. Dapat habiskan 1 lempeng tu memang kategori makan banyak jugak la sebab time tu aku kurus je.

Lempeng ni, kalau cicah gula best. Tapi lagi best kalau cicah dengan gulai masak lomak cili pi atau kari kambing yang telah di masak pada hari yang sebelumnya. Maksudnya gulai tu telah dipanaskan semula pada hari ingin memakan lempeng, serius lagi sedap. Boleh jugak dicicah dengan sos. Tapi aku tak suka sangat cicah sos.

Kalau hujan lebat, bangun pagi, mandi air sejuk (masa tu keluarga aku tak mampu lagi pakai water heater), dah siap-siap pakai baju, makan lempeng mak. Lepas tu minum air milo kaw (mak buat jugak). Peh, memang ada umph! Lagi best kalau malam sebelumnya ada kenduri kat rumah jiran, laun kambing kari. Pagi tu hangatkan dan cicah lempeng tu. Bertambah-tambah umphnye. Kick habis. Kalah Kiccapoo(betol ke aku eja nama air tu?). Nak dibandingkan dengan Mapley mamak, memang best lagi lempeng mak ni.

Aku tak tahu resepi asal lempeng ni dari negeri/Negara mana. Korang tahu ke? Sila share. Sekarang, orang dah pelbagaikan resepi lempeng. Aku dengar, lempeng dah ada macam-macam nama. Ada lempeng samurai, lempeng kelapa, macam-macam lagi la. Dalam bahasa orang putihnya pulak diorang panggil Malaysian Pancake. Walau apa sekali pun, lempeng di mana-mana mesti tak sama dengan lempeng mak. Aku rindu nak makan lempeng.

Tapi sekarang dah duduk jauh dari mak. Balik pun weekend je. Itu pun bukan tiap-tiap weekend. Bila jarang balik, mak pun takkan nak masak lempeng pagi-pagi azali. Simple sangat untuk orang jauh, katanya. Mesti la mak nak masak yang special sikit. Aplikasikan segala skill-skill yang ada. Nasi Goreng ke, Mee Goreng ke, paling common pon mak akan masak Mee Sup pagi-pagi. Peh, breakfast pagi tak nak heavy pulak. Biasalah. Kami sekeluarga Typical Malay. Hehe.

Impian.

Setiap manusia yang hidup pasti punya impian. Paling remeh, impian nak makan makanan kesukaan. Ada impian yg logik, dan tak kurang jugak yang tak ada logika(bak kata Agnes). Impian adalah hak setiap insan. Terpulang pada kita untuk mencipta dan membentuk impian serta merealisasikan.

Apabila impian menjadi kenyataan, kita suka. Namun, tak kurang juga impian yang terpaksa menjadi korban. Pasti kita berduka lara. Tanpa kita sedari, impian sebenarnya menggerakkan kehidupan. Seseorang yang mempunyai kehidupan yang kurang baik, pasti berimpian ingin hidup yang baik. Seseorang yang memang sedia mempunyai kehidupan yang baik, akan menginginkan kehidupan yang lebih baik.

Untuk mendapatkan sesuatu, sesuatu yang lain perlu menjadi korban. Begitulah juga halnya dalam mengejar impian. Kadangkala, kerana terlalu taksub mengejar impian, kita alpa sebenarnya banyak yang kita ketinggalan. Banyak juga yang menjadi korban serta taruhan. Walaupun onak dan duri menjadi penghalang, perjalanan tetap perlu diteruskan.

Kesibukan mengejar impian mudah-mudahan tidak menjadikan kita lupakan tuhan. Kerana tanpa keberkatan dan rahmat dariNya, sia-sialah impian yang menjadi kenyataan.

01 May 2009

Kesayuan

Baru cuti beberapa minggu, rindu la sudah pada sahabat-sahabat aku. Farah, Fahmi, Shahrul dan rakan-rakan lain. Rasa sayu masa nak balik hari tu. Tapi mesti la tak tunjuk. Tak rock la kan. Masa nak keluar dari tol skudai tu, rasa sedih je. Tengah layan perasaan, tiba-tiba mesej Shah masuk. Dia ckp dia dah on the way balik Perak dah. Fahmi pun masa tu parents dia dah datang. Tengah pergi jemput parents dia yang kesesatan. Farah? Keluar dengan Kak Ida sebab dia balik paling lambat. 1 hb baru nak balik. Lepas tu meroyan-royan mesej aku sejiwang-jiwang alam. Memang dasar Si Farah. Muka otai, tapi dalam hati ada taman! Rindu kat mereka. Lepak-lepak kat Danga tepi pantai, makan cake atas kereta Ford Laser keluaran 1980an, gelak-gelak, mengumpat(ops!), sesat-sesat, dan macam-macam lagi la. Best. Enjoy.

Walaupun aku benci gila kat Institut Perguruan tu, bukan Institut sebenarnya yang aku benci, tapi pihak pengurusan yang macam hampeh. Tak dapat dinafikan walaupun aku tak suka mereka, di sinilah juga aku timba macam-macam pengalaman. Kenal macam-macam orang. Tahu siapa sebenarnya kawan masa senang dan kawan masa susah. Bila fikirkan semua tu, jadi sayu jugak nak tinggalkan JB. Dalam jangka masa 2 tahun lagi, macam-macam perubahan akan berlaku. JB yang sekarang mesti tak sama dengan JB 2 tahun lagi. Begitu juga aku. Nak buat macam mana. Perubahan adalah lumrah alam.

Entah bila akan sampai je IPTI lagi. Bukan sekadar melawat, tapi sebagai pelajar di sini. Mesti la lepas 2 tahun nanti. Lama. IPTI dan JB yang penuh kenangan. Orang kata, pengalaman sebagai pelajar paling best. Nak jelajah sana sini, nak cuba macam-macam. Aku ada lagi 3 tahun untuk bergelar pelajar. 3 tahun nak timba pengalaman, nak cuba pelbagai benda, nak explore segala-galanya. Lama beb! IPTI dan JB ditinggalkan, demi menyahut panggilan UPM. Semoga semua pengalaman yang ditimba menjadikan aku manusia berguna.

28 April 2009

From the grown-ups over the years...

People who tease you are just immature. Do not take any notice, ignore them, then they will get bored (^_^)
If they pay more important to your looks, money and style rather than your personality, they are not worth to be friends with. They talk about you, but they have no gut to confront with you face to face. Absolutely, they are coward. Without money and gut, they just nothing. They only have "big mouth" in life to carry on. Only a loser has this kind of attitude. So, let them be. Pity them.
Hehe.

27 April 2009

Akhirnya.

Akhirnya, saat yang ditunggu2 tiba. Persoalan tentang assignment, mengejar due date, belajar last minutes, bangun pagi nak pergi kelas, tidur dalam kelas semua telah aku tinggalkan di belakang. Sebab? CUTI beb!!! CUTI! Sem ni dah habis. Tamat. The End. Tahun depan, jadi budak second year. Ow, yeah! Rasa kejap je? Tak la jugak. Aku yang belajar ni rasa setengah mati kebosanan. Overall, exams went well. Very well. Except for Trends in Language Teaching paper. Memang tahap neraka berdarah btol. Paper ni memang paper sengal ubi yang aku expect akan drag menjatuhkan pointer aku. Damn. Tsk. Tsk. Tsk.

Akhirnya, cuti datang lagi. Pergi mati dengan semua pointer apa ke jadah. Dah tak nak fikir. Nak enjoy cuti ni. Habis-habisan. Ke mana bercuti? Belum di ketahui tapi nampaknya macam bakal menjadikan Timur Tengah sebagai destinasi. Mungkin. Tak pasti. Tengok bajet 2009. For the time being aku mengadap komputer 24/7 menjadi pirate berjaya. Ow, yeah!

Akhirnya, bila cuti, seperti biasa, banyak kenduri kawen. Majlis dalam jangka masa terdekat yang dianjurkan orang-orang yang terdekat di hati aku:

Along-Buddy aku akan kawen pada Mei 2009
Aj-one of my beloved buddies akan menamatkan zaman bujang pada 6 Jun 2009.
Bang Chik-Cousin aku akan kawen pada Mei 2009 ni jugak
Wanie-Beloved cousin aku akan bertunang pada 7 Jun 2009
Angah Bal-Cousin aku akan kawen padal November 2009

Di ikuti Kak Lang Fitri (adik Angah Bal) tapi aku tak sure bila. Ada lagi seorang sahabat aku pun dengarnya dah pergi kursus kahwin? Huhu. Yang penting semua pun nak kawen dah. Dan tanya, bila turn aku? Rileks la beb. I will turn 22 this July. So, aku baru 21 tahun la kiranya. Belum 22 lagi, ok?! It is too early to think about marrige. OMG. Kawin???! Takut aku. Tanak fikir!

Akhirnya yang tak berapa nak akhir, parents Popeye balik cuti sekolah bulan 6 ni dan nak jumpe aku. Tak tau lagi macam mana. Nak jumpa ke? Tak nak? Entah... By the way, semua orang, WISH ME LUCK!

04 April 2009

Bravo B. Ed TESL Cohort 5!!!



Kenapa dengan gambar ni? Kenapa semua orang tunjuk kad matrik dengan muka baru bangun tidur? Meh aku cite. Sebagai bakal guru, di Institut Perguruan yang aku belajar ni, semua pelajar wajib pergi Pembudayaan Al-Quran dan Perhimpunan Pagi pada setiap hari Jumaat. Tapi disebabkan batch aku memang otai giler, kami beramai-ramai telah memonteng perhimpunan pagi pada Jumaat-3 April 2008.

Aku memang takkan pergi perhimpunan tu. Malahan, sepanjang semester memang tak pernah jejak kaki kat perhimpunan pun. Kadang-kadang hari Khamis lagi aku dah blah balik rumah. Jadi aku memang wajarlah kantoi tak pergi. Tapi kesian pada kawan-kawan aku yang baik, ikut peraturan, cuma tak pergi pada pagi tu je. Sebab? Hari tersebut adalah tarikh akhir penghantaran Assignment MLIE-Mak Lela (budak kelas aku yang bagi nama ni) yang menakutkan itu. Jadi, pada pagi tersebut, mereka beramai-ramai bertungkus lumus membuat suntingan terakhir sebelum assignment dihantar.

Pagi itu aku bangun pukul 6.30. Lepas Subuh, aku saja-saja edit Newsletter yang dah siap tu. Kira memang niat dari awal la tak nak pergi perhimpunan. Ada beberapa orang kawan aku yang pergi Pembudayaan Al-Quran tapi balik ke bilik selepas itu untuk membuat assignment. Memang kitorang semua suka buat assignment last minit. Hehe.

Ketika aku nak menyambung tidur dalam pukul 10 pagi, tiba-tiba pintu bilik aku diketuk oleh Zubaidah-Class Assistant. Dia memberi tahu Encik Baharom (Pegawai HEP paling kerek) nak jumpa semua yang tak datang perhimpunan. Dan dia nak jumpa dalam masa 15 minit. Wah! Harusla aku sempat nak mandi segala dalam masa 15 minit tuh. Jadi ramai yang mengambil keputusan untuk mandi ala P. Ramlee je. Kuang3. Sebelum bergerak ke HEP secara beramai-ramai, kami sempat amik gambar dulu. Sebab tu la pakai kat matrik siap. Hehehe.

Ketika berada di hadapan HEP, baru la aku tau sebenarnya 48 ORANG B. ED TESL COHORT 5 TIDAK HADIR KE PERHIMPUNAN PAGI daripada 52 orang. Memang hangin gila orang tua Baharom itu. Ramai gila, sampai penuh bilik meeting! Tak cukup kerusi. Ada yang berdiri siap! Setelah bok bek bok bek *tiru gaya Baharom bercakap*, setiap orang diberi kertas merah-surat warning dan mesti mengemukakan surat tunjuk sebab-hari tu jugak! Part yang lawaknya, ramai gila kantoi sampai surat merah yang dibawa Baharom habis, dan ada antara kawan-kawan aku dapat surat putih. Yeah! Habiskan surat merah di HEP!!!

Cuma beberapa orang diantara kami yang bernasib baik. Mereka adalah-Najat, Harith, Puru dan Tan. Dari kelas B. Ed TESL 1. B. Ed TESL 2 kantoi semua skali. Baharom ala-ala sengal, sempal dan gigal mengugut kami nak gantung/buang sebab tak datang perhimpunan tu. Dia cakap macam ni
"Kamu ingat berkhalwat saja ke yang kena buang? Tak datang perhimpunan pagi juga boleh digantung setahun dan disebabkan kamu cohort yang terakhir, boleh dibuang"
Hek eleh. Kitorang gelak je la. *dalam hati je woo!*

Menurut mereka yang terlibat, apabila di tanya, mereka mengatakan pengantoian itu merupakan cerderamata kepada IP TERCHENTA sebelum kami semua mengangkat kaki meninggalkan IP. (memang masing2 tak sabar pun nak blah dari sini!) Aku yakin dan percaya semua kawan-kawan aku berbangga dengan pencapaian kami ini. Satu lagi sejarah telah terukir oleh kami. Kita semua memang BEST! Aku sayang korang. Final just around the corner. Study Hard, Play Harder. All The Best To Us. BRAVO!!!

03 April 2009

April Bodoh, Kucing Dan Babi

Kucing Dan Babi

Pada suatu hari yang dipanggil hari April Bodoh, seorang kakak senior (Minah bukan nama sebenar) kat tempat aku belajar ni telah mengamuk dengan penuh dasyat. Ini adalah disebabkan dia telah di April bodohkan oleh seekor kucing jantan. Kebetulan blok yang aku diami ini adalah salah satu blok kegemaran kucing-kucing dari segenap pelusuk alam. Terdapat pelbagai jenis kucing. Ada yang berkeluarga dan tidak kurang juga yang masih bujang. Blok aku juga kelihatan seperti zoo jika dilihat dari jauh. Kejadian amukan Minah ini adalah disebabkan seekor kucing telah melampiaskan hajat di dalam biliknya. Habis berbau perfume semulajadi beb! Dalam keadaan yang penuh dengan amarah, Minah telah memaki kucing tersebut.

Minah : Kau ni Babi la. Memang Babi kau ni! (sambil membersihkan tahi kucing tersebut yang baunya tuhan sahaja yang tau)
Kucing: (terpingga-pingga)
Minah : Nyah kau dari sini, Babi!!!
Kucing: Meoww (keliru gile. Bukan ke aku kucing? Kenapa budak ni panggil aku Babi? Aku ni kucing ke Babi?) -sambil menggaru-garu kepala dan berlalu pergi.

Moral: Walau pun tak suka, jangan maki kucing kerana kucing adalah binatang kesayangan nabi.

P/S: Aku tak boleh dekat dengan kucing... Huhu! Takut!

April Bodoh

Apabila hari April Bodoh sampai, pelbagai kejadian bodoh akan turut berlaku. Pada pagi April Bodoh tersebut, aku telah pergi ke kelas dengan hati yang penuh gembira tanpa syak wasangka. Sebenarnya, aku terlupa tersebut adalah hari April Bodoh. Sedang aku tekun menelaah buku, satu mesej masuk.

Popeye: Olive, kalau post parcel kat sana, nanti terus sampai kat blok ke?
Olive : Tak lah. Sampai kat HEP (Hal Ehwal Pelajar) dulu. Nanti kena cek nama kat HEP ada parcel ke tak. Apsal?
Popeye: Ingat tak yang hari Isnin hari tu gua bg tau lu, gua keluar kejap. Sebenarnya gua pergi post parcel untuk lu. Nanti lu pergi la cek k. Kakak yang comel kat pejabat post tu cakap, kalau hantar pergi Larkin, hari ni confirm sampai punya.
Olive : Orait. Kang habis kelas ni gua pegi la cek dekat pejabat yang ada Abang handsome gila tu.
Popeye: Jauh tak HEP tu? Lu pergi naik ape?
Olive : Jauh la. Tapi gua kat kelas ni. Sebelum balik kang gua singgah la.
Popeye: Okay.

Setelah habis kelas, aku pun pergi ke HEP. Dalam HEP ada Encik Baharom. Pegawai HEP yang agak kerek gile. Dia memang anti dengan Budak TESL. Aku pun tak tau apa masalah dia. Dari batch senior-senior aku lagi dia dah macam tu. Aku pulak memang kena mintak buku parcel kat dia sebab kerani HEP tah pergi mana tah. Adoiyai! Tsk.Tsk.Tsk.

Olive : Salam Encik. Saya nak cek parcel.
Baharum: Ha, awak. Awak ni la kan yang selalu keluar pakai jeans tu. (sambil menghulurkan buku yang ada name list untuk orang yang dapat parcel)
Olive : Eh, Encik, saya mana ada jeans. Saya selalu keluar pakai track suit/slack
Baharum: Awak tak payah nak tipu la. Saya kenal dah muka awak.

Aku cepat-cepat cek nama dalam buku penerima parcel. Dua kali cek, tak de pun. Lepas tu aku pun blah sambil maki-maki dalam hati. Sengal gila weyh. Aku dah la ada sehelai je jeans. Dan jeans tu pulak jarang gila aku nak pakai. Dalam satu sem tak lebih 5 kali pun! Sebab aku memang jenis orang yang tak suka pakai jeans. Kawan-kawan aku pun pelik kenapa aku pulak yang kena sebab mereka yang selalu pakai jeans tak ditegur pulak. Mungkin Baharom nak buat April Bodoh kat aku kot. **** .

Olive : Weyh, gua dah cek. Tak de pun?
Poepe: Eyh, lu dah pergi cek ke? Hahahaha
Olive : Siyutttttt!!!

Ape la malang nasib aku. Hampes punye Popeye. Hahaha. Padan muka. Tak pasal-pasal sebab parcel palsu dia tu, aku kena bersoal jawab dengan Baharom yang aku tak hingin lansung tengok muka dia tu. Geram betol aku. Tapi pape hal pun aku dah balas dendam dah kat dia. Padan muka lu!

22 March 2009

Entri Yang Pelbagai Cerita

Lama sungguh tak post apa2. Kind of busy. Sangat2. Assignment last minutes, tiba-tiba aku kena pergi tournament squash dalam Kejohanan Guru Malaysia (KAGUM) wakil IP aku, kemudian rush balik sebaik sahaja tamat kejohanan sebab mak aku dah bising-bising nak pergi Langkawi mencari pinggan mangkuk vantagenye. Dan diselitkan juga dengan peristiwa kawan tak berguna+hampes+Bloody Hell. Adoiyai.

Awal mula pertama mula adalah kesibukan menyiapkan assignment. Aku ada oral presentation yang sampai sekarang aku tak tau nak buat tajuk apa. Sebab nak kena present cara mengajar secondary school. Memang agak susah jugak sebab yang jadi muridnya kawan2 aku. So, ada sesiapa cikgu sekolah menengah(spesifik English Teacher) yang nak cadangkan pada aku apa yang best diajar kepada mereka yang berada di secondary school amatlah dialu-alukan. Test aku amat mengecewakan juga sebab markah betul2 cukup makan. Kalau 30, dapat 15. Memang padanla muka aku sebab pemalas ya amat. So assignment kena skor gila tahap gila babi.

Dalam kesibukan mengejar due date, tiba2 lecturer PJ call aku pula suruh main squash untuk IP. Memang agak mensiyutkan jugak la sebab rojer seminggu sebelum tournament sebenar. Aku pula dah pencen turun padang since dah menjadi budak GUMUK! Habis sakit2 badan aku training dalam masa beberapa hari je(lebih spesifik lagi less than 10 hours!!!). Very the bengong. Aku tak pernah main tanpa ready macam ni. Nasib baik jugak dapat bronze. Terima kasih pada Dian+Assila sebab tolong aku dapatkan basic aku yang memang kucar-kacir hari tu. Kamu memang best. Tanpa kamu siapalah aku. Bla3. Malas nak puji lebih2 budak 2 orang ni. Nanti mereka poyo.


Oh yeah, dalam sibuk2 tu, sempat plan lagi nak jumpa POPEYE. Yezza. Popeye turun JB beb! Mari terharu sebentar. Actually dia nak balik Melaka pada Ahad. Aku pula pergi KAGUM tu Sabtu. So, sebelum tu kami jumpa la kejap. Yea Popeye. Gua masih lagi terharu ni sebab lu sanggup datang dari jauh entah untuk kali ke berapa. Ahaa. Masa Popeye kat Melaka, banyak peristiwa best terjadi! Tapi aku tak nak share sebab perkara sebegitu amatlah private. Cukuplah sekadar memberitahu yang kami berdua gumbira. Wink*Wink*Wink*. Oh ya, Mak Popeye sangatlah lemah lembut. Hari tu hp Popeye masuk toilet! Dia tak ingat phone number mak dia, maka aku la yang kena bagi tahu. Ketar beb cakap dengan mak dia. Pada hal, nak bagi tau pasal phone masuk toilet je pun! Ada sorang kakak KPLI ni dengar aku cakap dengan Mak Popeye. Lepas je aku cakap tu, dia sound "amboi, lembutnye suara..." Kah3. Takkan nak brute2 dengan mak dia kan. Tak seswais. Dengan kawan2 boleh la. Hiks.

Berbalik semula kepada kejohanan yang tak berapa nak menjohan itu. Lepas aku jumpa Popeye, aku terus ke Bandar Penawar sebab Ahad dah tournament sebenar. Aku tak pernah terfikir pun nak pergi KAGUM tu. IP aku jadi tuan rumah. Kejohanan itu berlansung sepenuhnya di Sekolah Sukan Bandar Penawar. Okaylah jugak. Tapi bab pengurusan memang malas nak komen. Kesian kawan2 sebab semua berlaku last minutes jugak. Tapi apa2 pun food two thumbs up so aku tak peduli dah pengurusan macam mana. Lepas je dapat pingat, aku angkat kaki sebab mak aku dah bising2 suruh balik. Dia dah tak sabar lagi nak menghabiskan duit di Langkawi. Aku dah suruh pergi je dengan ayah, ala2 honeymoon gitu. Tapi ayah aku tu memang pelik sikit. Kalau aku tak de, jangan harap la dia akan ke mana2. (sayang aku lebey beb!) Lalala~

Habis je tournament hari Isnin, tengahari tu jugak aku gerak balik rumah. Sampai dah senja. Hujan pulak tu sepanjang perjalanan. Pukul 9, lepas Isyak, kami bertolak ke Langkawi. Aku drive lagi. Dari selatan ke utara beb! Agak sakit pinggang jugak la. Sampai Alor Star, aku dah tak leh blah. Tukar dengan ayah. Aku tidur 3 jam je sampai ke Kuala Perlis. Di Langkawi kami duduk di Holiday Villa. Ow Yeah. Memang best laut dia ombak slow sebab terlindung kat pulau. Aku mandi laut dengan ayah+adik. Mak tukang jaga barang. Hehehe. Aku juga shopping chocolate tak ingat dunia.(jangan risau Popeye. Untuk kamo semestinya ada) Hehehe. Ayah yang belikan untuk Popeye beb. Mak siap tanya lagi, dah post ke belum choc tu? Huhu!

Lepas 4 hari stay sana, kami bergerak balik. Disebabkan Hadi nak sangat pergi Zoo Taiping, kami singgah sekejap masa dalam perjalanan balik. Okaylah jugak. Tapi Zoo Meaka lagi best kot. Budak2 best la. Aku? Bosan sikit. Tapi layan je. No problem at all. Enjoy la jugak. Oh ya, di Taiping ada banyakkk kem askar. Nanti aku dah posting aku nak mintak mengajar di Taiping la. Boleh cuci mata sekali (lepas tu kene cuci otak dengan Popeye). Hahaha. Dalam kereta. Hadi buat lawak antarabangsa.

Hadi : Ayah, dah sampai Aipoh.
Ayah: Bukan Aipoh la Hadi. Ipoh...
Hadi : Aipoh la ayah. Cuba tengok tu. (tunjuk ke pada perkataan IPOH yang besar di atas bukit masa kat mana tah)

Kami bertiga gelak je. Boleh pulak jadi Aipoh. Adoiyai. Tak leh blah. Then, ayah ajak tidur di Taiping tapi kami teruskan juga perjalanan balik sebab hari Sabtu aku kena ke Cheras. Cousin kahwin la pula. Anak Mak Long Rokiah. Mimie. Konvoy ramai2 dengan Pak Cik Sham, Pak Su, Pak Lang, Pak Long Li, Anak Pak Long Li, Pak Ngah Nan, Along(cousin aku jugak), banyak jugaklah kereta. Dalam 7-8 buah. Dalam banyak2 kereta, kereta Pak Su paling gempak. Dah pakai merclah pula. Dah lah umur tak sampai 40! Salute Pak Su. Nak jadi macam Pak Su. Terosss! Ayah cakap, one day dia akan pakai merc jugak. Lepas habis bayar kereta aku kot. Memang merc kereta idaman ayah dari dulu2. Pelik jugaklah kenapa orang lelaki suka pakai merc??? Agak kurang faham di situ.

Dalam kegembiraan, kami dapat tahu Pak Lang Mi masuk hospital Seremban. So, balik je semua terus pergi melawat Pak Lang Mi. Mari doa beramai2 supaya Allah sembuhkan Pak Lang Mi cepat2. Amin. Kesian Mak Lang. Mereka baru je berkahwin seminggu yang lepas. Kira sekarang ni time honeymoon, tiba2 Pak Lang jatuh sakit pula. Bengkak je mata dia semalam. Masa mak salam+hulurkan bantuan yang tak seberapa, dia nangis peluk mak. Mak suruh dia bersabar banyak2. Aku pulak tak leh tengok orang nangis2 ni. Isk3.

Okay. Tamat cerita pasal alkisah kesibukan aku yang pelbagai. Ahaa. Popeye sedang dalam usaha untuk berhenti merokok. Aku turut tumpang menanggung tekanan sebab dia asyik nak marah je. Mula2 aku tak tau dia tengah stop merokok. Dah nak kecik2 ati sebab dia hangin semacam je. Dia pula ingat nak tunggu seminggu baru nak bagi tau aku. Last2 bagi tau jugak walaupun beberapa hari sebab takut nanti aku majok2. Hehehe. Terharulah pula dia nak stop merokok. (^_^)

Hurm. Sebenarnya ada satu cerita tak best. Sangat tak best sampai tahap bloody hell. Malas nak membuat ulasan lanjut, cuma nak cakap, berhati-hati dalam memilih kawan. Manusia memang penuh dengan hasad dengki. Mungkin aku ni blur. Tak nampak yang manusia keji tu memang dah keji dari awal lagi. Yelah kan. Aku kalau dah kawan, mesti la kawan betul2kan. Rupanya manusia keji itu tidak begitu. Sungguh membencikan. Aku belajar supaya tak cepat percaya orang. Depan baik, belakang belum tentu mereka tak mensialkan diri. Cuma satu yang aku nampak, selagi kau dengki dengan apa yang ada pada orang lain, selagi tu la kau takkan gembira. Kau takkan pernah rasa puas dan bersyukur. Belajar la bersyukur dan hidup dengan apa yang ada je. Hidup atas kemampuan diri. Cermin diri tu sikit. Jangan la hidup nak tunjuk lagak, lepas tu menyusahkan mak bapak. Cara untuk mencari kegembiraan sebenar adalah dengan menghargai apa yang ada disekeliling kita. Baru boleh rasa tenang dah happy. Sebenarnya aku sangat geram, ok! Kalau tak kerana nasihat kawan2 terdekat, memang aku dah tak nak berkawan dengan dia lagi. Serius. Damn. Aku rasa macam kepercayaan aku kat dia dah dipijak2. Sungguh bloody hell manusia ini. Pandai bermuka2 lagi. Superb seyh! Kepada semua, berhati-hatilah dalam memilih kawan. Sebab manusia ni nampak je depan kita baik. Tapi belakang kadang2 macam syaitan bertopengkan manusia. Huh.
Rindu kawan2 aku yang sebenarnya kawan... Tapi mereka jauh...

Dah jadi macam tempat meluahkan emosi pulak entri ni. Malas nak cerita panjang lagi. Banyak cerita, banyak dosa. Adios.

09 March 2009

Kekayaan Dan Kemiskinan

Bulan ni adalah the happiest month ever. Sebab? Ayah bagi aku bawa kereta putih kesayangan ku itu ke JB. Yeah! Dan bulan ini juga the pokaiest month ever. Sebab? Bounty PALAPES aku tak masuk lagi and duit biasiswa aku pun dah tiada sesen pun akibat terlalu ghairah bershopping. Hidup aku sekarang bergantung dengan elaun PAMA saje(RM 600 per month). Sebenarnya tak plan apa pun nak bawak kereta. Sebab ayah cakap kereta hanya boleh bawak di UPM nanti. Jadi, aku pun kendurikan la duit biasiswa aku secara besar-besaran.

Shades Marc Jacobs-RM500(shades memang mahal pun, ok. That one the cheapest after sale)
Jam Bonia-RM300
Clinique-RM495
Stephenie Meyer Novels+Green is the Colour+Shopaholic+Cecelia Ahern(tak best pun)-RM300
Buku Communication Skills+Expository Writing+Psikologi Pendidikan untuk perguruan(for academic purposes)-RM200
Barang kereta-RM100
Barang Adik Hadi-RM200
Kasut Sembonia-RM80
Undergarment La Senza-RM400
Makan-RM500
Hard Disk 1 tera-RM405
Barang Mengarut-RM200

Ok. Bila aku dah listkan, baru aku sedar yang bende aku beli sikit je. Tapi duit dah habis! Huhu! Mujurlah ayah tak tanya banyak mana pergi duit aku. Dia cuma bising sikit sebab aku tak bagi dia lansung untuk simpan kat akaun ASB aku. Aku malas. Sebab aku nak rasa jugak shopping barang-barang mahal.(Ceh. Macam tak pernah je!) Tak pe la duit aku habis asalkan hati aku puas. (sedapkan hati sendiri)

Sekarang ni, nak beli apa pun fikir 20 kali dulu (sebab dah pokai). Hahaha. Tapi serius aku rasa happy gila dapat membelanjakan duit itu dalam sebulan je. Sebab sebelum ni ayah pun tak pernah bagi aku banyak-banyak untuk shopping. Kalau nak, dia akan bagi RM500 tu dah paling banyak dah. So apa yang aku nak beli pun jadi terhad. Tapi tak best jugak kali ni sebab aku beli shades, aku tak dapat tukar handbag. Aku tunggu bounty masuk, kemudian nak beli handbag bonia baru. Lawa seyh. Aku dah tengok kat butique dia hari tu. Tapi masalah negaranya, kalau pinjam kad Bonia mak nak beli, kantoi la aku ada handbag baru nanti. Sure bising tu.(mak and ayah aku tak suka aku membazirkan duit)

Dasar manusia tak pernah cukup. Bila dah ada yang ni, nak yang tu pulak. Bila dah beli semua ni, aku teringin pula nak pakai LV/Prada/Anya Hindmarch. Itu baru real. Beribu-ribu lemon harga dia. Memandangkan masih belum mempunyai kemampuan pada tahap itu, aku hanya mampu menyimpan angan-angan. Tunggu orang belanja la mungkin?! Karut. Huhu!

Dah tengok bajet 2009 aku ni? Masih ada yang nak kawin dengan aku tak agaknya??? Ada bran??? Sebelum pasang niat, penuhkan poket dulu, ok?

Aku rasa apa yang aku beli tu tak membazir pun. Aku perlukan semua tu.(alasan!) Tapi aku nak nasihat kawan-kawan, kalau shopping macam mana sekali pun, tinggalkan duit untuk waktu kecemasan. Terutama bagi yang memandu kenderaan. Tak banyak sekali pun, seratus dua mesti ada dalam tangan. Sebab orang cakap, malang tidak berbau perfume! Kepada yang dapat biasiswa, marilah kita jolikan biasiswa yang ada sebab next semester dapat lagi! Hehehe. Shopping je barang2 yang korang mahu tanpa mengira harga. Itu lebih mendatangkan kepuasan.
Peace. ($_$)

07 March 2009

TESLian Get Together-11th February 2009


Me!

Faiz, Fahmi, Tasha, Shahrul, Pinky, ME, Harith

(^_^)

ME and Christine Lee

Rose

Beloved Ms. Ratha. She Is Rawk!!!

Girls Rulez!

Me and Food

Coursemates

Dedication Table

Bluek.Bluek.

Me and Roomie

Happy together

Fahmi, Faiz, Fadli, Me

Dedication Table with classmate

Seniors

Faiz-Tasha-ME

No Caption

Tablemates

Syhhh...

Nyum.Nyum.