04 August 2009

Bila Aku Masuk Dapur.

Esok nak balik UPM dah. Jadi aku pun dengan bersemangatnya buat kek malam ni. Syukur Alhamdulillah keadaan dapur masih seperti sedia kala. Tak la macam dilanda taufan seperti andaian Mak. Haha.

Aku sebenarnya memang PEMALAS masuk dapur. Di capitalkan malas tu bagi menggambarkan betapa malasnya aku. Aku suka tido dan online semata-mata. Makan pun kadang-kadang je. Tapi disebabkan Mak yang bersungguh-sungguh betul suruh aku masak kek, sampai siap beli oven, maka aku pun masak la.

Oven Baru Mak

Berjaya jugak Mak pujuk Ayah belikan oven baru. Nape beli oven baru? Sebab microwave sebelum ni telah dijahanamkan oleh aku(2 tahun lepas). Sempena nak raya ni, kununnya Mak nak suruh aku buat kuih raya. Jadi tahun ni tak payah beli kuih raya dah. Semua nak ala-ala home made kekdahnyer. Tingginya harapan Mak.

Oven ni nama dia EUROPA OvenMate Valencia 688E. Aku tak tau pun nama oven ni. Aku baru je search dan jumpa kat SINI. Untuk buat kek, oven ni memang bagus. Memang cantik je masak kek tu nanti. Api dia ada atas+bawah+siap kipas.(poyo pulak nak promote2 padahal baru 3 kali guna).LOL.

Oh ye, ada cerita pasal Popeye jugak disebalik oven ni. Tadi aku bagi tahu dia aku nak buat kek. Aku pun MMS la pada dia gambar oven bersama kek yang sedang di masak.
Popeye reply:
"Sayang, oven ke mesin basuh tu?"
Adoi2. LOL. Tergelak-gelak aku bila baca mesej tu. Tapi sekali pandang memang betol jugak. Ade macam mesin basuh sikit.

Back to the topic, malam ni aku buat Kek Coklat Moist. Patutnya moist la kan, tapi aku pun tak sure la moist ke tidak. Belum rasa lagi. Inilah hasilnya.

Kek dari pandangan atas

Kek yang bercahaya keimanan

Kek Coklat Moist

Kredit utuk Syahir a.k.a Jang a.ka. Pet Cik Pah. Dia la yang bagi aku resepi buat kek ni. Jangan tak caya. Beliau seorang lelaki serba boleh. Sape nak ngorat sila mintak kat aku phone number dia. Single, available and ready to mingle.(blanje la wei aku dah promote ko ni ingat free ke). Kesian dia tiap-tiap sem aku request nak kek coklat bila naik cuti sem break. Hehehe.

Kek ni aku tak letak topping lagi. Esok baru nak makan, jadi aku letak esok je. Ini adalah produk aku yang ke 2 sebab yang pertama tu tak dapat diselamatkan. Rasa okay tapi rupa hancoq disebabkan oleh kesilapan teknikal. Malu nak upload. Nges3.

Inila Syahir@Jang@Pet Cik Pah

Resepi kek ni sape2 nak boleh request. Free of charge.

6 comments:

miss hirose said...

hahahahaa..
klaka je oven mcm peti ais ek??kekeke
nmk moist la kek tu..

MeMeR said...

aya,ak nak ckit,ader bwak UPM tak ni??

~aMira aLiaS~ said...

wah.. xsangka ko pandai buat kek aya....
boleh la aku tempah kat ko.. hahahaha
wah... cadang nya gitu jugak.. harus le lepas aku konvo ye.. hehehehe
ko ni macam2 faham je aya...
har3x..
dekat sebulan shahril xbalik dok...
mau3x..!!! weyh.. papehal roger k... hehehehehehehe

'Cikgu Padi' said...

wah satu kemajuan..

mineral oil said...

what a beautiful cake:)
can i have the recipes?

m!szakida said...

wah~ tak sangka jumpa student upm jugak dlm viewing blog neh
nice meeting u:)