24 January 2015

Minggu Yang Stress Di Sekolah.

Sangat gila, okay. Rumah aku dan sekolah jauh. 40 minit perjalanan. Tahun lepas, pengetua lama bersara dan dapat pegetua baru. Pengetuek ni baru naik jadi pengetua so ambitious tahap gila babeng yang mesyusahkan orang. Bayangkan, everyday kitorang terpaksa balik lambat pukul 5 Isnin sampai Jumaat. Aku sampai rumah pukul 6, ada yang pukul 7. Stress gila, okay. Dahlah dia nak update semua benda, buat segala file, bersihkan bilik2 yang di pegang (I'm the one incharge for language lab), classroom dan semuala on the spot. Lepas tu, dia bagi masa macam "Bila boleh siap ni, Cikgu? Minggu depanlah yea. Saya nak tengok." Lepas tu ko hagak2 bila kitorang semua nak buat? Ko hambek masa kitorang waktu petang dengan LDP segala lepas tu ko expect kitorang nak datang buat memalam? Bangang abadi. Serious okay! Dia memang harap lepas segala aktiviti balik pukul 5 tu, dia nak kitorang datang memalam siapkan kerja. Dan padanla muka dia sebab dah kena carut dengan kawan aku right on his face.

Kawan aku ni memang berdedikasi tau. Dia selalu datang awal sebab dia akan mulakan kelas pukul 7-7.20. Lepas tu baru first class start, kan? Dia akan curi waktu pagi tu untuk ajar budak kejap. Dan minggu ni as we know memang hectic and stressful week. Dia pegang Bilik Matematik so dia kena kemaskan dan set up bilik tu cantik2. Petang semalam, kitorang habis LDP pukul5. Semua cikgu dah balik tapi kawan aku ni tabah gi ambik langsir Bilik Matematik tu nak bawak balik rumah dan basuh. Ko mampu! Dan dia LELAKI, okay. Lepas tu lalula Mr. Pengetuek dan Sang Gelembainya (GPK) *BFFSFUCKU* nampak dia, Mr. Pengetuek tanya, "Bila cikgu nak bersihkan bilik ni cikgu" *AGAIN for the 1000 times.* Kawan aku cakap "Nanti Sabtu ni la saya datang bersihkan." (Tabahkan nak datang time weekend kalau aku merafak sembah ratu pon memang SORRY la). Pengetuek boleh reply "Eh, awak kan duduk sini datang la malam2 kemaskan". Kawan aku terus meletop dan dan tu jugak dan jawab "CIKGU, SAYA PUN ADA FAMILY" *sambil buat muka kekwat pukek, hempas pintu kereta dan blah.

B**** gila weh! Dia tak perasan ke dalam LDP tu semua orang dah tak larat penat gila. Dahlah jadual hari yang pack, pack sangat. Hari yang senggang memang ko boleh mengangkang je kat bilik guru sebab ada 1 ke 2 period je. B***** abadi betul. Semua cikgu sekarang dah macam cikgu single. Jumpa anak pukul5. Pergi sekolah awal pagi sebab dia buat rule baru, after 7.20 consider late.  Aku tak tau lah yang duduk dengan family tu dengan nak kemas rumah, jaga anak, masak, entah macam mana diorang handle tapi yang pasti memang semua orang PENAT. Dahlah penat gila, stress dengan kerja, hari2 balik lambat macam orang sekolah sesi petang, lagi nak push2 suruh buat itu ini. Aku ni tunggu masa je kalau dia berani persoalkan KENAPA aku tak set up Language Lab tu memang aku bagi ko penyapu ko pegi buat sendiri! Aku hari2 balik je collapse kadang2 tak sempat nak mandi. Pukul 3 ke 4 pagi baru bangun, kadang2 tak bangun sampai Subuh. Kepala Bana betul.

3 comments:

Jazz Lover said...

Kesian. Takut pulak saya nak pergi praktikum dekat sekolah yang ada pengetua macam tu. Huhu.

Read my latest entry : Rutin Penjagaan Wajah Jazz Lover

Suraya Nordin said...

Hopefully skolah awk lg ok dr ktorg dlm tempoh nk sesuaikan diri. Tips jadi org baru, bg salam pd ckg2 lame, kenalkan diri n sentiasa senyum, k.. Goodluck awk!

Suraya Nordin said...
This comment has been removed by the author.